Worden nieuwe, innovatieve medicijnen onbetaalbaar?

Praat hier gezellig over de dagelijkse dingen van het leven.
Plaats reactie
Beheerder
Site Admin
Berichten: 12
Lid geworden op: 20-12-2015 19:32

Worden nieuwe, innovatieve medicijnen onbetaalbaar?

Bericht door Beheerder » 05-01-2016 19:26

Dure medicijnen, de afgelopen weken staat het nieuws er bol van. Sommige middelen, vooral tegen kanker, zijn zo duur, dat er zelfs overwogen wordt ze niet te vergoeden. Ziekenhuizen lopen tegen de grenzen van hun budget aan, en patiënten lijken soms niet te krijgen waar ze recht op hebben.

In Nieuwsuur de komende dagen twee reportages over dit knellende probleem: worden nieuwe geneesmiddelen onbetaalbaar, terwijl ze wel nuttig zijn? Vanavond de situatie in Nederland.


Niet houdbaar

Nieuwsuur gaat naar het Maxima Medisch Centrum, waar ze gespecialiseerd zijn in de behandeling van een ernstige vorm van huidkanker, melanoom. Daarvoor wordt vaak een heel duur middel voorgeschreven, wat minimaal 80.000 euro per patiënt kost.

Doordat er meer middelen beschikbaar komen en meer patiënten zijn dan vooraf in het budget is afgesproken de zorgverzekeraar, komt het ziekenhuis miljoenen te kort. Want zowel het ziekenhuis als de verzekeraar is gebonden aan de afspraak van maximaal 1 procent groei.


Te weinig budget

De discussie wordt vooral gevoerd over de dure middelen die worden gegeven in het ziekenhuis. Die geneesmiddelen worden betaald uit het ziekenhuisbudget.

Om de zorgkosten te beheersen, sprak minister Edith Schippers van Volksgezondheid met de ziekenhuizen en zorgverzekeraars af, dat dat budget maar heel beperkt mag groeien, met 1 procent per jaar. Als de ziekenhuizen en zorgverzekeraars toch meer geld uitgeven, kan de minister geld terug vorderen.

De afgelopen jaren stijgen de uitgaven aan de dure ziekenhuismiddelen veel sneller dan die 1 procent van het budget. In 2011 ging zo'n 4 procent van de ziekenhuisuitgaven naar dure middelen, in 2014 is dat al zo’n 10 procent. Omdat er steeds meer nieuwe, dure middelen op de markt komen.

Vooral de uitgaven aan geneesmiddelen tegen kanker stijgen snel, van 376 miljoen in 2011, naar 675 miljoen in 2014. Een stijging van maar liefst 80 procent.

Bron: NZa en KWF



Deze situatie is niet houdbaar, zeggen betrokkenen. Nieuwsuur spreekt naast het Maxima Medisch Centrum ook met de Nederlandse Zorgautoriteit, hoogleraar specialistische geneesmiddelen Adri Steenhoek en gezondheidsrecht advocaat Nicole Kien.

Die laatste ziet nu al situaties waarbij patiënten soms dure middelen niet krijgen, terwijl ze daar wel recht op hebben. "Recht op zorg betekent natuurlijk niks, als niemand meer die zorg voor jou betaalt", zegt Kien.

Keuzes maken

Er zullen de komende jaren nog veel meer nieuwe, dure medicijnen blijven komen. We zullen daarin keuzes moeten gaan maken en harder moeten gaan onderhandelen met de farmaceutische industrie. En, zo stellen betrokkenen, we zullen misschien ergens een grens moeten trekken en soms iets niet vergoeden omdat het te duur is.

Later dit weekend gaat Nieuwsuur op onderzoek uit in Engeland. Daar wordt al jaren gewerkt met een maximumprijs voor nieuwe middelen. Hoe gaat het daar?


HOE KUNNEN WE DIT OPLOSSEN, GEEF JE IDEE / MENING HIERONDER.
Ik ben Bertus Blanken, de Beheerder van de website http://www.info-over-kanker.webnode.nl Ben getrouwd, woon in Woerden en ben mijn hele familie al kwijt aan de ziekte kanker.

Plaats reactie